Δεν θέλω και δεν μπορώ να το σχολιάσω ενδελεχώς. Επειδή είμαι κακός άνθρωπος, θα διαφωνήσω με όποιον λέει πως "Συγχωρούμε, αλλά δεν ξεχνάμε". Εγώ, δεν συγχωρώ και δεν ξεχνάω. Ουτέ καν τον εαυτό μου.
Τρίτη 15 Μαΐου 2007
Επειδή το βρήκα, λέω να το βάλω κι εδώ να το θυμάμαι
Επειδή τα Bookmarks σβήνουν μετά από format, τα ορόσημα χάνονται αν τα ξεχάσεις, οι άνθρωποι πεθαίνουν όταν κανείς δεν τους θυμάται.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
Έχω κάποιες ενστασούλες.
Πολλές φωτό δείχνουν ανθρώπους να παθαίνουν από ασιτία. Δεν άκουσα ποτέ κάτι σχετικό για τη Μικρασιατική καταστροφή.
Μετά λέει "we didnt start the fire". Το οποίο είναι ουσιαστικά προβοκάτσια αφού μεταφέρει την αντιπαράθεση σε άσχετο θέμα και με λανθασμένα στοιχεία.
Κατά τα άλλα η γείτονας ανέκαθεν φημιζόταν για τα μαγευτικά μπουντρούμια της και τις πανανθρώπινες αξίες που ενέπνευσαν και εφάρμοσε κατά καιρούς το κράτος της.
Παρότι έχουμε κάθε δίκιο να μιλάμε για ολοκαύτωμα και εθνοκάθαρση, η οπτική εφήβων εθνικιστών και είναι η πιο αβανταδόρικη προσέγγιση στο θέμα.
Ψηφοφόρος του σέκτορ 2.
Αναφορικά με τις ενστάσεις:
Είναι πράγματι αδύνατο στις 3 ημέρες που κράτησε το μακελειό να έχουμε θύματα ασιτίας. Αλλά (σιγά μην απαντούσα αν δεν υπήρχε αλλά)πάνω από 50.000 άτομα πέθαναν από κακουχίες κατά τις μετακινήσεις από όλες τις ελληνόφωνες περιοχές προς το εσωτερικό της Ανατολίας. Σχετικά δημοσιεύματα βρίσκονται ακόμα και στο τεύχος - που κυκλοφόρησε τον Μάιο - του National Geographic.
Το National Geographic ασχολήθηκε για πρώτη φορά τόσο εκτενώς με την "γενοκτονία" όπως την αποκάλεσε, το 1925 σε ένα ολόκληρο τεύχος.
Οι κυριότερες πηγές για την λιμοκτονία είναι οι πρέσβεις και οι ανταποκριτές των χωρών που βρίσκονταν εκεί εκείνη την περίοδο.
Το τραγούδι είναι όντως άσχετο διότι λέει και για τον JFK. Αν θέλεις δες το βίντεο και κλείσε τον ήχο. Εμένα προσωπικά με ξενερώνει αφάνταστα αλλά αυτό βρήκα, αυτό έβαλα. Επίσης, αν πιστεύεις πως τα στοιχεία λανθάνουν από μεταφοράς λόγω ενός τραγουδιού, μπορείς να το πεις στα εκατέρωθεν θύματα.
Μιλώντας για τη γείτονα, δεν θα ακολουθήσω την σκέψη σου διότι μιλάμε για ένα συγκεκριμένο, απομονωμένο γεγονός στην ιστορία. Αν θέλεις, να συγκρίνουμε την τούρκικη "φιλελευθερία" με τις ημέτερες περιόδους Πάγκαλου, Μεταξά, Ζέρβα, Παπαδόπουλου, Καραμανλή κλπ.
Δεν καταλαβαίνω βέβαια τη λέξη "αβανταδόρικη" αλλά εμένα η εικόνα που σχηματίζουν οι διηγήσεις της γιαγιάς μου για το κεφάλι του προ-πάπου μου να ταξιδεύει το Αιγαίο, αποχωρισμένο από το σώμα του, μέσα σε κασελάκι, ανάμεσα στα πόδια της 12χρονης τότε κόρης του που το μάζεψε, μυρίζει μπαρούτι.
Μια εθνοκάθαρση που δεν επιτελέστηκε σε τέτοια κλίμακα στην Ελλάδα. Επίσημα, οι νεκροί Τούρκοι εντός των συνόρων μετά από το γεγονός ήταν κάποιες δεκάδες και όχι από το στρατό (ποιό στρατό) αλλά από τον όχλο. Όπως και να το δεις, αν συγκρίνεις τους πλυθησμούς, και πάλι τα ποσοστά και ο συνολικός αριθμός δεν προσεγγίζεται.
Αν έχεις πρόσβαση σε δημοσιοποιημένες αναφορές των αρχηγών των σωμάτων, θα δεις επίσης πως τα περισσότερα χωριά και πόλεις που κατελήφθησαν είχαν έντονο ελληνικό στοιχείο και έπεφταν σχεδόν αμαχητί.
Επίσης οι Έλληνες δεν έκαναν ομαδικές εκτελέσεις. Κανένα ιστορικό στοιχείο ή ανταπόκριση από τον πόλεμο από ξένα ειδησεογραφικά μέσα δεν αναφέρεται σε σφαγές ή εκτελέσεις Τούρκων.
Αυτό προκαταβολικά, γιατί δεν ήταν αιτία τα αντίποινα των Τούρκων οι σφαγές αλλά η εξαγρίωση του όχλου από τον Κεμάλ.
Δημοσίευση σχολίου