


"Mας το "παίζει" και γκόμενα! Το χάλι!"
"Πλαστική στο βυζί έχει κάνει"
"Πλαστική στα χείλα έχει κάνει"
Και ο κλασσικός γαμήκουλας:
"Εγώ όταν την πήδαγα..."

Ποιός δεν θα ήθελε, εξάλλου. Αντίθετα με την κοινή λογική του "θεαθήναι" και "θεωρείτε" προτιμώ να σαπίσω τα κοκκαλάκια μου στην άμμο μιας ερημιάς. Ξέρω βέβαια πως κάποιοι θα μου πρότειναν τη Σαχάρα ή την Καλαχάρι αλλά δεν θα τους κάνω την χάρη.
(Φώτο Νίκος Δανηιλίδης (c) 2003)
Μέρα Μαγιού. Η τελευταία του. Αύριο Ιούνιος. Προσεχώς κατακαλόκαιρο. Το κουνέλι μου περιχαρές, κάνει ολοστρόγγυλες κουραδίτσες υπενθυμίζοντάς μου ως πρέπει να του αλλάξω το σανό στο κλουβί του. Εμένα ποιός θα μου αλλάξει στο δικό μου κλουβί τις μπαταρίες των τηλεκοντρόλ;
Από το φιλικό μπλόγκ του Αβραάμ Ξένου πληροφορήθηκα για την Αμαλία. Μέρα Μαγιού μας μίσεψε... Καλό δρόμο. Μακρυά από εδώ. Μακρυά από φακέλους, φακελάκια, γιατρούς, κλαυθμούς, λόγια συμπαράστασης και άναρθρες κραυγές. Γιατί είναι πιο αξιοκρατικός ο θάνατος. Τους παίρνει όλους στην αγκαλιά του με ίσους όρους. Δεν δουλεύει ούτε στο ΕΣΥ ούτε στο ΥΓΕΙΑ.
Δε σε λυπάμαι Αμαλία. Πέρασα πολλές ώρες διαβάζοντας τα κείμενά σου. Στοϊκή. Πνιγμένη από τη ματαιότητα του να έχεις δίκιο, καρκίνο αλλά όχι λεφτά και κατά συνέπεια φωνή. Παρατηρητής στα όσα γίνονταν στο σώμα σου. Ανήμπορη να δράσεις μέσα στο σύστημα. Μα τί λέω; Ποιός είναι αυτό το σύστημα; Εμείς δεν είμαστε; Εμείς δεν το συντηρούμε; Και αναρωτιέμαι: Μέσα σε ένα σύτημα που δουλεύει με λάδι και την τακτική του "έχω ένα γνωστό που θα σου κάνει την δουλειά σου", ανάμεσα στις χιλιάδες που διάβασαν, έκλαψαν, φώναξαν, κανείς ρε πούστη μου δεν είχε ένα γαμημένο γνωστό να κάνει τη δουλειά της; Σε άλλη χώρα γεννήθηκε αυτή η κοπέλα; Όλοι ξαφνικά γίναμε τόσο αντίθετοι με τις οικογενειοκρατικές παύλα συμφεροντολογικές σχέσεις μας με τους δημόσιους φ(θ)ορείς και οργανισμούς που σε αυτή την περίπτωση απλά δεν ζητήσαμε μια χάρη, έτσι για να δουλέψουμε μέσα από την κρατική μηχανή; Ή μήπως (φευ του αληθούς) κρατήσαμε την καβάντζα μας; Αλλά και πάλι ίσως να μην ήταν δουλειά μας, ο πόνος μας.
Ίσως να είμαι πολύ κακός και τελικά να πιάνομαι από λεπτομέρειες. Με όλα αυτά μου ήρθε στο νου κάτι από μια ταινία...
Το μόνο που θα αφιερώσω στην Αμαλία, είναι ένα αστειάκι που μοιράζεται μεταξύ των τρόφιμων και συχναζόντων σε υγειονομικά ιδρύματα: "Γιατί οι χειρούργοι φοράνε μάσκες; Για να μην αναγνωρίζεται ο ένοχος."
Σε επιτύμβια στήλη:
Here finally lies Dr James Chard,
who filled half this churchyard.
Προσπαθώ να μην πω άλλα για το θέμα του καρκίνου. Απλά, μαλάκες γιατροί, μάθετε αυτό που δεν καταλαβαίνετε: Ο καρκίνος ΔΕΝ είναι ζώδιο!
Πάει η άνοιξη. Και στα αυτιά μου ο απόηχος της προχθεσινής μπόρας. Μου αρέσει η βροχή. Δεν μου αρέσει όταν βρέχει λάσπη. Μου βρωμίζει το αυτοκίνητο και βαριέμαι να πλένω. Εξάλλου γι' αυτό τον λόγο μου αρέσει η βροχή. Ξεπλένει. Σαν τα δάκρυα που σε αλαφρώνουν από τα βάρη σου. Το νερό είχε πάντα καθαρτικές ιδιότητες. Γι' αυτό το κλείσαν σε μπουκάλια. Ό,τι σε λυτρώνει πρέπει να περιορίζεται. Σαν τα νερά στο βούρκο. Σαν το φυσικό νερό πηγής σε μπουκάλι PVC.
Περνάει ο καιρός και το παρελθόν γίνεται ολοένα και μια παραίσθηση. Για πότε ξέχασα αυτά που για πάντα θα θυμόμουν. Βουρκώνω. Όχι από δάκρυα. Γίνομαι ένα έλος γεμάτο βούρλα. Βρωμάω, ζέχνω. Δεν με ανέχομαι πια.
Οι παλιοί μου φίλοι. Σκιές στο μυαλό και φωνές στο ασύρματο σύρμα. Ρε αδέρφια, μου λείπει το χρώμα και η ευωδία σας. Κουράστηκα πιά να είστε φαντάσματα και αναμνήσεις. Θα αλλάζαμε τον κόσμο κάποτε. Τώρα, σκορμισμένοι στις γωνιές του κόσμου αναμασάμε τον φιλοθεάμωνα αλτρουϊσμό μας και φτύνουμε τα κουκούτσια, εγκλωβισμένοι στο το αέναο αντισφαιριστήριο του νέου κόσμου μας με αντίπαλους παίκτες τη Δουλειά και το Σπίτι. Μέχρι ο ένας παίχτης να μας χάσει για λίγο, να του πέσει το μπαλάκι της ζωής μας και να τσουλήσουμε για διακοπές κάτω από το τραπέζι με τα άλλα μπαλάκια. Όχι για πολύ όμως. Ίσα να πάρουμε μια ανάσα. Και να καυχιόμαστε πως κάναμε διακοπές.
Θέλω να πάω σπίτι. Κουράστηκα. Θέλω να ξανακλάψω. Μαράθηκα. Θέλω να ξαναζήσω. Πέθανα. Το χειρότερο είναι πως το ξέρω κι αδιαφορώ. Παραδόθηκα. Γαμώ τη μιζέρια μου, γαμώ...
2 σχόλια:
Ρε αδερφέ μη σηκώνεις λευκή σημαία. Πούλα ακριβά το τομάρι σου. Κι αν είναι να φύγεις, πάρε όσο το δυνατόν περισσότερους καργιόληδες μαζί σου.
Ο κόσμος άλλαξε. Προσωπικά δεν πίστευα ποτέ ότι θα τον αλλάξουμε. Ίσως αμα είχα γεννηθεί 25 χρόνια νωρίτερα. Εγώ ήθελα να βάλω ένα χεράκι. Να τον χερουκλώσω δηλαδή. Μετά χαράς θα τον κουτούπωνα κιόλας αλλά δεν μου έκατσε (ακόμη)
Προς το παρόν αποφάσισα να οργώσω το χωράφι που μου έλαχε και να πάψω τα κλαψουρίσματα ότι είναι λιανό. Ο γεωργός θα το κάνει να καρπίσει.
Ο διπλανός σου
Λευκή σημαία το λερωμένο τους βρακί. Να μας βλέπουν και να χέζονται. "Αμ, δε που θα τους κάνω τη χάρη καλέ μου" όπως αήδησε και η Ρίτα Σακελλαρίου.
Ο κόσμος δεν αλλάζει. Χοιραγωγείται όμως. Θυσία προς βορά. Ο νότος έχει τις παραλίες και τα μπάνια και δε θέλει χοίρους. Σουρεάλ παραληρήματα όμως του πάνε γάντι λόγω ηλιοφάνειας. Αν είχες γεννηθεί ενωρίτερα κατά 25 χρόνια τώρα δεν θα έπαιζες με τα Blogs αλλά με τις συντάξεις.
Κουτούπωσε γερά, κουτούπια με χαρά. Γαμάτε διότι εξαφανιζόμαστε οι πούστηδες οι ελιτιστές. Αυτή η ρημάδα η εξυπνάδα μας θα χαθεί από τον κόσμο ολάκερο. Και γαμεώ-γαμώ το κέρατό μου το δίφορο και τράγιο, θα χαθεί και η τσαχπινιά, η χάρη κι η παντέρμη ομορφάδα μας.
Όργωσε λοιπόν και σπείρε και θα σου βαστώ τα χαλινά να μην πατάνε χώμα. Βόδια δόξα τω Ναβουχοδονόσωρα υπάρχουν, σπόροι μα τον Γιαραμπή υπάρχουν, αλέτρι νη τω Μανιτού υπάρχει. Λίγη λιακάδα λείπει να αποξηρανθεί το έλος. Ευτυχώς στο νότο, λιάζει με τις μέρες.
Καλά κρασιά τον Αύγουστο και σύκα το Φλεβάρη. Και όσοι αντιτίθενται να φαν' χοντρό παπάρι.
Ο ποιητής εκ του προχείρου που θέλει τη βοσκή του χοίρου.
Δημοσίευση σχολίου